טיפול שורש

"טיפול שורש" הוא ביטוי בעברית, שמשמעותו טיפול יסודי ומעמיק לבעיה קיימת. ואכן, טיפול השורש הוא אחד הטיפולים המורכבים ברפואת שיניים, אך בזכותו ניתן להציל שיניים שבכל מצב אחר היו נעקרות.

במהלך טיפול השורש מוציאים מתוך החלל הפנימי שבתוך השן את הרקמה הנגועה על-ידי דלקת או זיהום, ולאחר ניקוי החלל, עיצובו וחיטויו, ממלאים את החלל בחומר רפואי מיוחד שאוטם אותו לחלוטין.

בכך מושגת מטרת הטיפול: סילוק גורם המחלה, יצירת תנאי ריפוי נאותים לרקמות המקיפות את השן ומניעת כניסת חיידקים בעתיד. לאחר טיפול השורש, השן יכולה להישאר בפה לעוד שנים רבות. 

לפני כמה עשורים, טיפול השורש היה מלווה בכאבים, אבל עם התקדמות הטכנולוגיה וחומרי ההרדמה, המטופלים בימינו אינם מרגישים את טיפול השורש כלל. ברוב המקרים, כואב יותר לחיות עם השן הפגועה מאשר לטפל בה. 

האלטרנטיבות לטיפול שורש הן עקירת השן והחלפתה על-ידי שתל, גשר או תותבת נשלפת, אך אפשרויות טיפול אלה לרוב מורכבות ויקרות יותר מאשר טיפול שורש. בנוסף, שימור השן הטבעית עדיף על פני כל תחליף מלאכותי אחר. 

כאשר טיפול השורש הראשון לא הצליח להתגבר על הבעיה, מופנה המטופל לביצוע טיפול שורש חוזר אצל מומחה לטיפולי שורש. המומחה לטיפולי שורש (אנדודונטיה) למד את התחום לעומק במשך ארבע שנים נוספות לאחר סיום לימודי רפואת השיניים, ובידיו ידע ומכשור שלא נמצא בידי רופא השיניים הכללי. לטיפול שורש או טיפול שורש חוזר המבוצעים בידי מומחה יש סיכויי הצלחה טובים יותר.

מרפאתנו מצוידת במיקרוסקופ טיפולי, שבו אנחנו יכולים לאתר בעיות שונות, כגון סדקים שלא נראים בעין, תעלות שהוחמצו או לא נראו בטיפול השורש הראשון, מכשירים שבורים ועוד.

באפיסקטומי אנו מגיעים אל השורש מכיוון הקצה שלו, מבצעים טיפול שורש הפוך ומסלקים באופן כירורגי את קצה השורש הבעייתי והרקמה המזוהמת סביבו.

במקרים בהם קיים נזק רב לעצם, מבוצעת גם השתלת עצם מלאכותית למילוי איזור הנגע בלסת.

במצב של כישלון טיפול השורש הראשוני, תעמוד לרשותנו אופציית טיפול השורש החוזר ("חידוש טיפול שורש"), אך במצבים מסוימים, הפתרון הנכון יהיה ביצוע טיפול שורש כירורגי (רטרוגרדי).

למשל, במקרה של כתר / גשר חרסינה חדש שלא רוצים לפגוע בו, או כאשר קיים מבנה ארוך ורחב בתעלת השורש, שאם ננסה לפנותו כדי לאפשר ביצוע טיפול שורש חוזר, יש סכנה שהשן תתפוצץ.

גם במקרה בהם בוצע טיפול שורש חוזר שלא הצליח להתגבר על החיידקים והזיהום בלסת ממשיך, בדרך כלל לא יבוצע חידוש טיפול שורש נוסף, מכיוון שהדבר יביא אותנו לרוב למסקנה שקיים כנראה איזשהו כיפוף או מחסום אנטומי שמונע מהמכשור הקיים בידנו להגיע אל קצה השורש ולנקות אותו כראוי. במקרים כאלה יש צורך להגיע אל השורש מצדו השני ולטפל בזיהום. כלומר, גם במצב זה יומלץ על ביצוע טיפול שורש כירורגי הכולל קיטוע של סב חוד השורש (אפיסקטומי).

סיבה נפוצה נוספת לביצוע אפיסקטומי היא כאשר קיימים כבר כתרים תקינים בפה ותחתיהם טיפולי שורש ומבנים. אם אחד מטיפולי השורש לא הצליח, במקום לפרק את כל השיקום שבוצע, מגיעים לקצה השורש הבעייתי ומטפלים בו בעזרת טיפול שורש כירורגי .

טיפול השורש הכירורגי מבוצע במרפאתי בטכניקה של מיקרו-כירורגיה תחת מיקרוסקופ טיפולי, בעזרת מכשור חדשני ביותר, ובהמשך הניתוח מבוצעת סתימת שורש "הפוכה".

סיכויי ההצלחה ל-5 שנים נעים סביב 95%.

הריפוי לאחר הניתוח הוא קל יחסית, מכיוון שהפתיחה ברקמה היא קטנה ביותר וגם הסרת חומר השן וגודל השדה הניתוחי הם קטנים מאוד.